КРЪЖОКЪТ В НОВИНИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА НА Р БЪЛГАРИЯ

04/13/2008 18:20

 


На 5 март 2008 в университета „Мария Кюри-Склодовска” се състоя среща на представителите от Българското посолство във Варшава със студентите от Института по славянски филологии. Българското посолство беше представено от г-жа Михаела Тодорова – Втори секретар на посолството и Директор на Българския културен център във Варшава и г-н Емил Миланов – Трети секретар на Българското посолство. В срещата също взеха участие и преподавателите от Института по славянски филологии.

Срещата започна с кратка реч на проф. Петър Сотиров, който след като поздрави гостите, изясни защо тъкмо месец март е толкова важен за българите. Именно през март се съсредоточават два от най-важните за българския народ празници: 1 март – Баба Марта и Трети март – Национален празник, свързан с Освобождението от османска власт.

Кратки речи произнесоха също и почетните ни гости. Г-жа Тодорова покани студентите да посетят Българския културен център във Варшава, намиращ се в съседство със сградата на посолството. Тя поощри студентите да се ангажират с различни инициативи, убеждавайки ги, че „в сградата на Института винаги има място за студенти”. Освен това тя изрази желанието си за сътрудничество с българистите от университета, като им предложи да превеждат текстове, и съдействие при участие в проекти за издаването им. Като се има предвид следващото изречение на г-жа Втория секретар: „трябва да създадем заедно една хубава преводаческа школа, защото в момента тя не е в много добро състояние”, можем да се надяваме, че посолството действително е готово да сътрудничи.

 

Back

Search site

© 2008 All rights reserved.